Klantenservice
0
Sluiten
    Mike Plattel - Maandag 19 April 2022

    Wat maakt een wietzaad nou eigenlijk feminized?

    Wat maakt feminized wietzaden nou eigenlijk feminized? We leggen je hier alles uit over de wietzaden die je bij Stonedoos kunt kopen!

     

    Wat betekend het als een wietzaadje gefeminiseerd is?

    We gaan jullie in deze blog alles leren over feminized wietzaadjes. Wat zijn deze gefeminiseerde wietzaden precies en wat maakt ze zo bijzonder en anders dan reguliere wietzaden? Wietzaden kun je sinds de creatie van feminized wietzaadjes door Dutch Passion in de jaren ’90 in twee varianten kopen: Regulier of Feminized. Je vind een boel verschillende strains wietzaden in de Stonedoos seedshop!


    Laatstgenoemde; De gefeminiseerde cannabiszaden zijn genetisch aangepast om alleen vrouwelijke planten te worden. Het verschil is dus dat bij reguliere zaden mannetjes en vrouwtjes door elkaar heen zitten. Bij feminized zaden heb je alleen nog maar vrouwelijke wietzaden. Feminized wietzaadjes zijn perfect voor zowel de binnen- en buitenkweker! Je kunt deze wietzaadjes namelijk gemakkelijk binnen (in een tent of kweekruimte) en buiten (in een kas of tuin) kweken.


    Mannelijke planten maken stuifmeel aan, vrouwelijke planten maken de bloemen ook wel toppen aan. Als de mannelijke planten met hun stuifmeel de vrouwelijke planten zouden bevruchten, dan gaat het vrouwtje voornamelijk cannabiszaden aanmaken in plaats van toppen. De zaden die vervolgens hieruit voortkomen zijn reguliere wietzaden. Naast dat je dan wietzaden tussen je wiettoppen hebt, zou je ook veel minder wiet kunnen oogsten bij een bevruchtte vrouwelijke wietplant. 


    Wanneer de zaden afkomstig zijn van een vrouwelijke plant die bevrucht wordt met stuifmeel van een andere vrouwelijke plant die gemanipuleerd is, spreekt men van gefeminiseerde wietzaden. Deze feminized zaadjes stellen kwekers dus in staat minder zaden, kleinere kweekruimten en minder energie te gebruiken voor de kweek van hun cannabis. De feminized wietzaden leveren in vergelijking met reguliere en autoflowering wietzaden veel meer wiet(toppen) op! 


    Als je zonder zorgen je eigen cannabis; rijk aan cannabinoïden en terpenen wil kweken dan zijn feminized zaden de beste keuze! In tegenstelling tot regulier zaad leveren feminized zaden namelijk vrijwel met alle zekerheid (+/- 95 tot 99,9%) vrouwelijke en harsrijke wietplanten op. Dit komt doordat deze wietzaadjes twee X-chromosomen bevatten. Feminized wietzaden worden in het Nederlands gefeminiseerde wietzaden en in de volksmond vrouwelijke wietzaden genoemd. Door alleen nog maar met deze vrouwelijke wietzaden te werken worden er kosten en moeite bespaard door de ‘thuiskweker’. De gefeminiseerde cannabiszaden groeien onder dezelfde omstandigheden als gewone cannabiszaden en vereisen geen speciale aanvullende voeding, technieken of apparatuur.


    Welke feminized wietzaden kan ik bij jullie kopen? Feminized wietzaden zijn tegenwoordig beschikbaar als Indica, Sativa of Hybrids laatstgenoemde is een mix van Indica/Sativa. 

     

    Groeiverschillen Indica/Sativa: 

    • Indica’s groeien vaak uit tot kleine, bossige planten met brede bladeren. Ze zijn vaak behoorlijk robuust en doen het in veel omgevingen goed. 
    • Sativa’s worden hoger, slanker en krijgen dunne, langwerpige bladeren. Deze zonaanbiddende planten gedijen het best in een warm(er) klimaat. De bloei duurt meestal langer dan bij Indica’s.

    Vandaag de dag zijn veel cannabissoorten geen pure indica’s of sativa’s meer. In plaats daarvan zijn het vaak hybrides (kruisingen) die eigenschappen van zowel indica & sativa combineren. Het gevolg daarvan is dat ook de kweekkenmerken variëren. We spreken daarom tegenwoordig vaak met de termen; Indica Dominante Strain, Sativa Dominante Strain of een Hybrid Strain.

    Heb je veel tijd nodig om feminized wiet te kweken?

    Binnen als zowel buiten hangt de tijdsduur die je nodig hebt geheel af van de gekozen cannabissoort. Sommige soorten, zoals de indica’s, groeien relatief snel, met een korte bloeitijd van 6-9 weken. Andere Sativa (dominante) Strains, zoals de meeste Haze, doen er tot wel tweemaal zo lang over om te bloeien! Wil jij dus zo snel mogelijk oogsten? Kies dan voor de ‘snelbloeiende’ Indica variëteiten en/of de Autoflowers. Deze doorlopen hun groei & bloei cyclus namelijk een stuk sneller.
       

    Hoe laat ik mijn gefeminiseerde wietplant bloeien? Om binnen de bloei van feminized wietplanten op te wekken, schakel je de lampen over op een 12/12-schema. Deze langere donkere periode bootst herfstomstandigheden na en stimuleert de planten om te gaan bloeien.

    Buiten is het van belang dat je feminized zaden in een goed klimaat en tijdens het juiste seizoen zaait. Het aantal zonlichturen verandert, afhankelijk van het seizoen, en je planten hebben een specifiek schema nodig om tot hun bloei te komen. Om hieraan te voldoen, kun je (gefeminiseerde) wietzaden het beste in de lente zaaien (wanneer er absoluut geen vorst meer is) en in de herfst op tijd oogsten.

    Wil je nog (veel) sneller of meerdere keren per jaar oogsten? Dan zijn er dus ook nog Cannabis Ruderalis soorten (Autoflowers). Deze Cannabis Ruderalis is “onkruidachtig” en groeit in het wild in noordelijke regio’s, zoals bijv. Siberië. Wat Ruderalis erg interessant maakt, is dat deze soort van nature autoflowering is. Deze Autoflowers worden ookwel zelfbloeiende wietplanten genoemd. Kwekers kunnen deze Ruderalis-genetica dus gebruiken om autoflowering versies van klassieke fotoperiodieke soorten te maken. Hierover gaan we nog veel meer vertellen in onze volgende blog! 

    Ook niet onbelangrijk om te weten: de bewaarmethode van gefeminiseerde cannabiszaden is identiek aan die van reguliere wietzaden. Ze moeten dus volledig droog worden bewaard, in het donker en op een temperatuur tussen 5 en 7 graden Celsius. Vaak is de koelkastdeur de perfecte plek. De kwaliteit van (gefeminiseerde) wietzaden kun je mits juist bewaard ontzettend lang in de koelkast behouden. 

     

    Met gefeminiseerde cannabiszaden wordt je eigen wiet kweken makkelijker dan ooit! Vooral nu je alles weet over gefeminiseerde wietzaden. Kijk ook even naar onze mooie collectie Feminized & Autoflower cannabiszaden voor de (beginnende) kwekers! Al onze (gefeminiseerde) wietzaden worden in discrete verpakking verstuurd en kunnen snel worden geleverd.

     

    Geschreven door: @thestonedgrower

    Stonedoos blog

    Recente artikelen

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking